Japonia bate recordul vitezei internetului cu un transfer de date de 319Tbps

Noua fibră ar putea contribui la satisfacerea cererii pentru 6G și peste.

În acest moment, cât de repede puteți accesa internetul? Așteptați până când veți auzi ce ar putea obține clienții japonezi în următorii ani dacă credeți că aveți un plan rapid. Înregistrările de viteză pe internet de mulți gigabiți de acum un deceniu par acum de-a dreptul inadecvate. Japonia a stabilit recent un nou record mondial pentru viteza internetului. Inginerii Institutului Național al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Japonia (NICT) au doborât recorduri anterioare prin transferul de date la o rată de 319 Tbps, care este de aproape două ori față de recordul anterior de 178 Tbps.

Pentru a pune acest lucru în context, NASA, agenția spațială americană, operează în prezent cu o viteză de 400 GB pe secundă. Pentru uz intern, țările de primă lume poate atinge o viteză de internet standard, de cel puțin 10 gigabiti pe secunda. Niciuna dintre acestea nu se compară în prezent cu ceea ce Japonia a realizat prin dezvoltarea și experimentarea recentă.

S-ar putea să vă întrebați cum este posibil acest lucru. Este foarte simplu. Combinarea infrastructurii de fibră optică existente cu tehnologia mai avansată a permis stabilirea acestui nou record. Echipa japoneză a folosit nuclee cvadruple în locul unui procesor single-core. Tuburile de sticlă sunt inserate în fibre pentru a transmite date. Japonia a folosit o tehnică cunoscută sub numele de multiplexare prin divizarea lungimii de undă sau WDM. Semnalele sunt apoi separate în diferite lungimi de undă, permițând transmiterea mai multor semnale în același timp. O a treia bandă este adăugată pentru a crește distanța prin tehnologia de amplificare optică, pentru a împinge mai multe date.

Această performanță, ca multe dintre aceste experimente, ar putea dura mult timp pentru a avea un impact. În timp ce fibra cu patru nuclee ar fi compatibilă cu rețelele existente, sistemul ar putea fi destul de costisitor. Aplicațiile inițiale sunt mai susceptibile de a fi văzute cu coloana vertebrală a internetului și alte proiecte mari de rețea, unde capacitatea este mai importantă decât costul.

Cu toate acestea, acest lucru poate avea un impact asupra utilizării dvs. de internet. Cercetătorii NICT speră că următoarea generație de fibre va face tehnologiile „dincolo de 5G” (cum ar fi 6G) mai fezabile. S-ar putea să observați avantajele pur și simplu trecând la un acces mai rapid la internet, care nu se bâlbâie atunci când există o creștere a traficului.

Nu se știe când va fi disponibilă această nouă tehnologie pentru consumatori, dar la aceste viteze, cel mai probabil va fi folosită pentru aplicații de backend și va servi drept bază pentru structurile vertebrale din fibră de infrastructură de telco. Cu toate acestea, pentru moment, Japonia va avea cea mai rapidă viteză de internet disponibilă.